На 10.12.2022  г. в Културен център - Стара Загора се

...
На 10.12.2022  г. в Културен център - Стара Загора се
Коментари Харесай

Медицинският факултет на Тракийския университет дипломира 232 студенти


На 10.12.2022  година в Културен център - Стара Загора се състоя Тържествено връчване дипломите на Випуск 2022 на Медицински факултет на Тракийски университет. На него участваха ректорското управление на образователното заведение, деканското управление на Медицинския факултет, деканите и шефовете на всички структурни звена на университета, зам-кметът на Община Стара Загора госпожа Иванка Сотирова и зам. регионалният шеф на Стара Загора господин Стоян Стоянов.


-->
През 2022 година в Медицинския факултет се дипломират общо 232 студенти. От тях 94 са студенти със степен “Магистър ” от компетентност “Медицина ” със междинен триумф “Много добър ” 4.69.

60 са български студенти със междинен триумф “Много добър ” 4.71, а 34 са задгранични студенти, от които 28 обучавани на британски език, със междинен триумф “Много добър ” 4.72. и 6 обучавани на български език със междинен триумф “Добър ” 4.34.

Освен това се дипломират и студентите със степен „ Бакалавър “ от специалностите:

- “Акушерка ” – 11 студенти с общ триумф “Мн. Добър ” 4.52;

- “Медицинска сестра ” – 24 студенти с общ триумф “Добър ” 4.45;

- “Лекарски асистенти ” – 14 студенти с триумф “Мн. Добър ” 4.70;

- “Медицинска рехабилитация и ерготерапия ” –18 студенти (15 български и 3 ЧС) с общ триумф “Мн. Добър ” 4.84;

- “Социални действия ” - постоянно и задочно образование – 19 студенти със междинен триумф Мн.Добър 5.20;

- “Управление на здравните грижи - 9 студента с общ триумф Отличен 5.50.

Абсолвентите от компетентност “Организация и ръководство на обществената сфера ” са 10 бакалаври с общ триумф “Отличен ” 5.67. и 16 магистри със междинен триумф “Мн. Добър ” 5.05.

За втора година в МФ на ТрУ се дипломират студентите със степен „ Магистър “ от компетентност „ Здравен мениджмънт “ – 17 със междинен триумф “Мн. Добър ” 5.46.

Деканът на Медицинския факултет доцент доктор Юлиан Ананиев приветства абитуриентите с думите:

“Позволете ми, евентуално за финален път, да ви помоля за още малко от това да бъда ваш преподавател, а вие мои студенти. И по този начин – представете си, че вашият живот е съревнование, една писта. И вие сте в самото й начало. Огледайте се! Погледнете индивидът седящ в този миг до вас – другар, сътрудник, сателит в живота. Направете го!

А в този момент, апелирам ви, обърнете се към тези, които при започване на това съревнование стояха паралелно до вас и зад тила ви – вашите родители! Моля ви, погледнете към тях! И най-после, спомнете си за вашите учители. За оня, първия ви помощник, оня който ви споделя: „ Добре пристигнали! “, за първия професор, повдигнал лицето си пред изпълнената от вас публика и въпреки без да усетите той е бил не по малко обезпокоен или разчувствуван от вас. Вероятно ги помните. Знаете които тъкмо са били те. Спомнете си и за последния ден. Денят, в който всеки от вас се е изправил, а против него е била подадена ръката на професора, честитейки му последния взет държавен изпит и думите „ Честито! “.

Животът е веднъж, съревнование, в което вие сте единственият играч, а в прилежащата писта стоят – времето и вашето лично аз! Не бих могъл да ви обещая, че от на следващия ден светът ще бъде друг, а вие ще имате най-хубавото за което сте мечтали. Не мога да ви обещая и че няма да имате трудности, че няма да грешите, няма да се разочаровате, че постоянно ще има някой който да „ ръкопляска “ на триумфите ви...

Мога обаче да ви обещая, че в случай че извършите единствено едно само нещо, вие сполучливо ще пресечете финала на идващото съревнование и ще бъдете спечелили. Бъдете непримирими! Никога не се оставяйте на случайността. Не спирайте да четете, да се развивате и усъвършенствате! В специалността си – бъдете крайни и в никакъв случай не се примирявайте – борете се за всяка минута живот на вашите пациенти, за всеки мирис, за всяко човешко създание, за всеки един момент на човещина, на схващане и съпричастност. Не махайте леко с ръка и подминавайки въпреки и дребен за вас проблем, не казвайте „ Това не нищо! “ За тях, за вашите пациенти, това би могло да бъде ВСИЧКО!

Уважаеми абитуриенти, позволете ми и този път да се обърна един път към вашите родители, скъпи родители, фамилии, близки и другари. Благодаря Ви за добротата, мъдростта, грижата и разбирането към вашите деца! Един ден – не надалеч от през днешния ден, вашите дребни момчета и девойки, създавайки своите фамилии, ще осъзнаят сами жертвата, която вие сте създали. Ще осъзнаят и гордостта, която изпитвате в този празничен миг. Защото не с моментите на наслада можем да оценим, това което родителите ни вършат за нас – а с моментите на безмълвие и спокоен взор – тогава, когато все пак вие скъпи родители сте стояли за тях прошепвайки: „ Ти можеш! Аз съм теб! “. Благодаря ви!

Скъпи млади другари – искам ви с горделивост и достолепие да упражнявате специалността, която сте избрали! Постигайте триумфи, а вечер, прибирайки се в къщи постоянно намирайте поддръжката и уюта на фамилиите си! И в никакъв случай не забравяйте най-важния урок - Бъдете хора!

На добър час! ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР